I august 2019 startede 27 uddannelsesinstitutioner op, og vi har i sekretariatet haft travlt med at klæde de nye FGU-skoler godt på til at varetage det formelle samarbejde på institutionen. Læs om Samarbejdssekretariatets erfaringer indtil nu, og om hvad vi tilbyder.
Kære Læser
Velkommen til Samarbejdssekretariatets første nyhedsbrev i det nye år.
I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på FGU-institutionerne.
I august 2019 startede 27 uddannelsesinstitutioner op, og vi har i sekretariatet haft travlt med at klæde de nye FGU-skoler godt på til at varetage det formelle samarbejde på institutionen.
Vi har fulgt processen fra før institutionerne blev etableret, har været inviteret ind til at holde oplæg for kredsen af institutionslederne omkring etablering af samarbejdsudvalg, har holdt flere oplæg ude på de enkelte institutioner og havde kort før jul ”premiere” på det kursus, der gennemgår bestemmelserne i Samarbejdsaftalen, og som er målrettet netop nyetablerede institutioner som FGU’erne.
Det har været og er fortsat en fornøjelse at kunne hjælpe institutionerne med at komme godt fra start, og vi ser frem til at møde dem og alle de andre statslige institutioner i det nye år. For som Lene Steen Bergstrøm, der er vejleder og næstformand på FGU Lolland Falster, pointerer i artiklen om den dag, vi afholdt det første FGU-rettede kursus på netop hendes arbejdsplads:
”Det er vigtigt, at vi får samarbejdsudvalget til at fungere. Vi skal have forskellige kulturer til at arbejde sammen, og det skaber en masse usikkerhed, hvis vi ikke får lavet nogle klare aftaler,” siger Lene Steen Bergstrøm.
Det er en usikkerhed, der også kan være i spil på mange andre arbejdspladser, og det er en usikkerhed, som samarbejdsudvalget kan hjælpe med at mindske. I dette nyhedsbrev blogger vi for første gang om et aktuelt emne, og emnet i dette nyhedsbrev er hvordan samarbejdsudvalget kan bidrage til at mindske usikkerheden i forbindelse med f.eks. fusioner, samt hvad det er vigtigt at være opmærksom på i forbindelse med etableringen af SU-strukturen for den nye institution. Du kan læse vores gode råd her.
Charlotte Tipsmark fra FGU skolen HLSS kommer med nogle bud på, hvordan man tackler situationer, hvor det føles som om næsten alting er i spil: ”Når du er udfordret på alt, så må du også lære at leve med, at du ikke kan løse alt på en gang, hvis det skal løses ordentligt. Og det skal løses ordentligt.” Du kan læse hvordan hun og hendes medarbejdere er gået til den opgave i artiklen her, hvor du også møder Nuka Krogh, som er ny i samarbejdsudvalget.
Husk at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du og din arbejdsplads ønsker råd og vejledning eller at rekvirere et kursus.
Som Charlotte Tipsmark fortæller, så kan det også give mening selvom samarbejdet faktisk fungerer: ”Jeg synes, det er rigtigt vigtigt, at institutioner også udvikler kompetencerne i samarbejdsudvalget, når samarbejdet faktisk fungerer. Det giver et godt udgangspunkt for udvikling og fremsyn.”
Rigtig god læselyst
– og del gerne!
Bedste hilsner
Magnus og Pia
Samarbejdssekretariatet